Frokostordning
Skal der være frokostordning i dit barns institution? Hvert andet år spørger vi forældre til alle børnehave- og vuggestuebørn, om I ønsker at fravælge en frokostordning. Læs mere om frokostordningen, pris og konsekvenser.
Indhold
Hvad er en frokostordning?
Hvis der kommer frokostordning i jeres barns institution, betyder det, at institutionen sørger for frokost til børnene alle hverdage. I skal fortsat selv give barnet formiddags- og eftermiddagsmad med.
Frokosten vil bestå af sund mad. Den skal leve op til de officielle anbefalinger om kost til børn i den relevante aldersgruppe, og til vuggestuens eller børnehavens egen kostpolitik, hvis den har sådan en.
Næstved Byråd har besluttet, at frokosten enten bliver leveret til et køkken i institutionen, eller fungerer som en smør-selv-ordning, hvor der for eksempel ansættes en køkkenmedarbejder. Vedkommende tilbereder ”smør selv” rugbrødsmadder, grønt, lune retter og varm mad. Et eksempel på en uge kan være, at der er tre dage med rugbrød/grovbrød med pålæg, suppleret med grøntsager og to dage med lune retter eller varm mad.
De mindste institutioner vil typisk få leveret maden udefra, mens de lidt større har økonomi til at ansætte en køkkenmedarbejder.
Det er den enkelte daginstitution, der vælger leverandør.
Pris for frokostordning i dagtilbud
En frokostordning koster mellem 550 kr. og 600 kr. pr. barn pr. måned. Den endelige takst fastsættes sidst på året sammen med øvrige takster på dagtilbudsområdet.
Forældre til børn med friplads skal ikke betale, og forældre til børn med delvis friplads og/eller søskende betaler en mindre takst.
Daginstitutionen planlægger selv frokosten til børnene. Køkkenet kan for eksempel sørge for madpakker, hvis børnene skal på tur, og der er fortsat plads til særlige arrangementer som for eksempel bålmad.
Hvis køkkenpersonalet er ramt af sygdom eller holder ferie, så er det daginstitutionens ansvar, at der stadig bliver tilberedt og serveret frokost, lavet egenkontrol m.v.
Frokosten kan give sammenhæng til pædagogikken
Et fælles frokostmåltid giver nogle nye muligheder for vores pædagogiske arbejde. Det viser erfaringen fra andre kommuner og institutioner med frokostordninger.
- Et fælles frokostmåltid kan være med til at styrke fællesskabet i børnegruppen.
- Når vi sidder sammen og taler om maden, vi alle spiser, styrker det børnenes kulturelle dannelse i forhold til fællesskabet omkring et måltid.
- Børnene vil få mulighed for at smage nye råvarer og retter. Det kan være med til at styrke deres nysgerrighed og alsidighed overfor mad, og de kan udfordre og bestyrke hinanden i at smage nye ting.
- De temaer, som institutionen ellers arbejder med, kan tænkes ind i indholdet og tilberedningen af frokostmåltidet. Hvis en børnehave for eksempel har et tema om livet under havoverfladen, kan børnene måske være med til at ordne og tilberede fisk til frokost og derefter spise den.
Børn med særlige kulturelle og religiøse kostvaner skal også kunne spise med. Der er ikke krav om, at hele måltidet skal være særligt tilrettelagt, men der skal dagligt være nogle retter, der tilgodeser alle.
Har dit barn indgribende fødevareallergi, kan det blive undtaget fra frokostordningen. Det sker, hvis områdelederen vurderer, at daginstitutionen ikke er i stand til at tilbyde et måltid til barnet, der tager hensyn til barnets særlige behov. Det kan f.eks. dreje sig om gluten- eller mælkeallergi.
Afgørelsen skal ske på baggrund af en erklæring fra en speciallæge. Erklæringen skal indhentes af forældrene. Herefter skal I selv tage frokost med til barnet, og skal ikke betale taksten for frokostordningen.
Hvis et flertal af forældre gerne vil have en frokostordning, får institutionen opgraderet sit køkken, så det enten kan bruges som modtagekøkken eller smør selv-køkken, hvor maden tilberedes i huset.
Den enkelte daginstitution skal betale en lille del af renoveringen, resten betales af kommunen.
Køkkenet skal registreres hos Fødevareregionen, og daginstitutionerne skal derefter udføre egenkontrol. Egenkontrol indebærer, at man skal gennemgå køkkenets aktiviteter og opbygge et system, der sikrer, at ingen bliver syge af maden.
En frokostordning giver udgifter til mad og råvarer, men der kommer også en række indirekte eller afledte udgifter. Det kan for eksempel være et øget energiforbrug.
Nogle af udgifterne dækkes af madbudgettet, det vil sige de penge, som forældrene betaler til frokostordningen, andre betales af institutionen.
Hvis maden tilberedes i huset, vil løn til køkkenpersonale være den største afledte udgift. Er køkkenpersonalet på ferie eller ramt af sygdom, skal en vikar dække ind. Denne udgift vil blive betalt af madbudgettet.
Rengøringsartikler og transport af mad og madvarer til institutionen er også afledte udgifter. De dækkes af madbudgettet.
Institutionen skal til gengæld selv betale for service samt køkkenmaskiner med mere. Det dækkes altså ikke af madbudgettet.
I alle daginstitutioner skal forældre træffe en beslutning, om I vil fravælge en frokostordning. Dette valg skal ske hvert andet år, og vil gælde fra 1. januar det efterfølgende år.
Hvis over halvdelen af forældrene til børnene i den enkelte daginstitution fravælger frokostordningen, vil den ikke blive til noget. Hvis over halvdelen af forældrene stemmer ja, stemmer blankt eller ikke afgiver en stemme, vil børnene få en frokostordning.
Stemmesedlen udleveres sammen med materialet i din institution.
Frokostordning eller ej?
Vil du gerne slippe for at smøre madpakke til dit barn hver dag og i stedet betale for, at vi sørger for sund frokost?
Næstved Kommune tilbyder frokostordning i alle daginstitutioner - medmindre et flertal af forældrene i den enkelte daginstitution siger nej tak.